DANI EVROPSKE BAŠTINE 2018. U BEOGRADU

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2018. U BEOGRADU

European Heritage Days A joint action of the Council of Europe and the European Commission / Journées européennes du patrimoine Une action commune du Conseil de l’Europe et de la Commission européenne

“EUROPEAN HERITAGE DAYS” 2018.
„EVROPSKA GODINA KULTURNE BAŠTINE – UMETNOST DELJENJA”

24.09. ponedeljak
13-14 časova Umetnička radionica
14-15 časova Plesna radionica

25.09. utorak
13-14 časova Umetnička radionica
14-15 časova Plesna radionica

Celokupan program se izvodi na platou ispred Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“

Manifestacija „Dani evropske baštine” u Beogradu deo je velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije, kojom se svakog septembra, po istim principima i sa istim simbolima, predstavlja naše nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije, običaja.
Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u Beogradu postala svojevrstan praznik kulture i turizma kada se pripremaju tematski programi, otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati, muzeji i druge ustanove kulture i dr. i priređuje veliki broj raznovrsnih programa besplatnih za posetioce.

Ministarstvo kulture i informisanja RS, koje koordinira programe u Republici Srbiji, odlučilo je da tema Dana evropske baštine ove godine u Srbiji bude ista kao i u Evropi: „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“. U okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. godine, „Dani evropske baštine“ prepoznati su kao jedan od ključnih programa.

Kao inspiracija za pripremu programa manifestacije „Dani evropske baštine 2018. u Beogradu“ svim organizatorima programa dostavljen je materijal „101 ideja za pripreme programa Dana evropske baštine“ pripremljen u okviru projekta Saveta Evropepreveden na srpski jezik, kao i Pregledi zaštićenih kulturnih i prirodnih dobara na teritoriji grada Beograda, koji su uglavnom obuhvaćeni programom ove godine. Načelo deljenja, odnosno povećanja dostupnosti informacija, znanja, brige o kulturnoj baštini svim zainteresovanima u kontekstu obeležavanja Evropske godine kulturne baštine 2018. doprinosi sinergijskoj vezi, međusobnom upoznavanju i zbližavanju. Raznovrstan program, koji se realizuje od 10 septembra do 10. oktobra obuhvatiće veliki broj programa i aktivnosti, kojima se dragoceni sadržaji o kulturnoj baštini nastoje približiti publici na zanimljiv način. Uz svest o napretku novih tehnologija koje nam omogućuju lakši i brži pristup razmeni znanja o kulturnoj baštini i kulturi uopšte, namera je da se predstavi i što više digitalnih sadržaja vezanih za baštinu.

Dani evropske baštine u Beogradu obeležavaju se u organizaciji grada Beograda-Gradske uprave, Organizacionog odbora obrazovanog rešenjem gradonačelnika, u koordinaciji aktivnosti Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma i oko stotinu neposrednih organizatora programa .Otvaranjem izložbe „Moderna Beograda-Arhitektonska baština prestonice“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“ 10. septembra 2018. godine u galeriji u zdanju Narodne banke Srbije, Namanjina 17 najavljuje se početak „Dana evropske baštine“ ove godine u Beogradu.  Brojnim i raznovrsnim programima obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembar posvećen ove godine važnosti digitalnih tehnologija u turizmu.

U Beogradu se, kao i svih prethodnih godina, realizuju brojni programi promocije nasleđa na čitavoj teritoriji sedamnaest gradskih opština grada Beograda. Koristeći raspoložive resurse, partnerstvo i saradnju, pripremaju se raznovrsni programi: predavanja, izložbe, prezentacije, razgledanja sa vodičima, predstave, radionice, kviz znanja, takmičenja, video projekcije, dečji programi, projekcije filmova, radio i tv emisije, koncerti i drugi muzički programi i dr. Svi koji za to imaju mogućnosti, pozvani su da pripreme programe kojima se mogu uključiti u manifestaciju, nastojeći da skrenu pažnju na značaj i potrebu očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa i potencijal koji nasleđe nosi kao specifičan resurs razvoja, čijim se održivim korišćenjem i revitalizacijom može doprineti opštem razvoju zajednice i obogaćivanju turističke ponude.

Kako je posebno važno upoznavanje dece i mladih sa značajem nasleđa, mogućnostima održivog korišćenja, očuvanja i prezentacije, priređen je veoma veliki broj dečjih programa. Beogradske škole priređuju posebne programe samostalno ili u saradnji sa drugim ustanovama i pozivaju kolektive i učenike da u što većem broju posete izložbene postavke i druge raznovrsne programe, da učestvuju u radionicama i dr. Mladima je posebno interesantna primena modernih tehnologija. Primeri dobre prakse trebalo bi svakako da budu podsticaj svima da brinu o svom, a samim tim našem, zajedničkom materijalnom i nematerijalnom nasleđu. U saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečiju zaštitu,upućeni su pozivi svim osnovnim i srednjim školama da pripreme samostalno i u saradnji sa ustanovama pripreme programe i animiraju kolektive i učenike da organizovano posećuju programe. Najvažnije da se mladi upoznaju sa nasleđem, sa njegovim značajem, potrebom da se očuva za naredne generacije i da vide raznovrsne mogućnosti prezentacije. Pozivamo medije da zabeleže programe u školama i dečje radionice.

Kao posebno značajno, svi organizatori su pozvani da vode računa o dostupnosti programa za osobe sa invaliditetom, a mnogi su pripremili posebne programe njima namenjene.

Manifestacija doprinosi promociji materijalnog i nematerijalnog nasleđa ali i obogaćivanju turističke ponude Beograda.

Program manifestacije DANI EVROPSKE BAŠTINE u Beogradu 2018 „EVROPSKA GODINA KULTURNE BAŠTINE – UMETNOST DELJENJA” možete pogledati/preuzeti OVDE

ORGANIZATORI ZADRŽAVAJU PRAVO IZMENE PROGRAMA

Informacije i ažuriran program u elektronskoj verziji na internet stranici grada Beograda i Turističke organizacije Beograda
www.beograd.rswww.tob.rs

PREDSTAVE