JUNSKI ROK 2018. – PARČE NOĆI NA IVANOVOJ GAJBI

Fakultet dramskih umetnosti, Beograd

JUNSKI ROK 2018. – PARČE NOĆI NA IVANOVOJ GAJBI

JUNSKI ROK 2018.

[vc_tta_accordion style=“modern“ shape=“square“ color=“turquoise“ c_icon=“triangle“ active_section=“1″ no_fill=“true“ collapsible_all=“true“]

Po tekstu Đorđa Milosavljevića

Završni ipit studenata IV godine
Šef klase: dr um. Srđan J Karanović, vanr. Prof.
Stručni saradnik: Dušan Matejić

Uloge:
Ivan – Filip Hajduković
Beba – Isidora Građanin
Maja – Marina Ćosić
Bule – Đorđe Kreća

Trajanje 90 minuta

[/vc_tta_accordion][vc_tta_accordion style=“modern“ shape=“square“ color=“peacoc“ c_icon=“triangle“ active_section=“10″ no_fill=“true“ collapsible_all=“true“]

„Parče noći na Ivanovoj gajbi“ je ispitna predstava studenata četvrte godine  glume što bi u prevodu na „predbolonjski“ jezik značilo diplomska predstava.

Radnja komada dešava se u „udobno i lepo“ sređenoj Ivanovoj gajbi u kasnim noćnim satima nakon tek završene žurke koju je domaćin organizovao povodom svog tek odbranjenog doktorata. Domaćini se spremaju da odu na spavanje kad im se na vratima  pojavi dvoje gostiju kojima je pobegao noćni autobus, nemaju za taksi, pa je valjda logično da se vrate i u toplom sačekaju „prvi jutarnji“.

Sam komad je takođe diplomski tekst autora, nekada studenta, Đorđa Milosavljevića a sada profesora na Fakultetu dramskih umetnosti.

Pisac je ovim komadom, između ostalog, želeo da skrene pažnju na bolan i ponižavajuć proces socijalnog raslojavanja  među mladim ljudima. Sam taj proces  je devedesetih godina prošlog veka još uvek bio neprimećen, verovatno zbog još uvek bliskog sećanja na vreme „mekih socijalnih razlika“ u doba socijalizma dok je danas, dvadesetak godina kasnije, itekako vidljiv i uočljiv. To je i jedan od razloga zbog kojih sam studentima predložio ovaj tekst  za ispitnu predstavu. Zanimalo me kako ga tumače i interpretiraju generacije koje danas imaju „dvadeset i kusur“, da li je za njih provokativan i još uvek aktuelan ili su se stvari toliko brzo promenile pa je i sam tekst za nove generacije „epoha“.

[/vc_tta_accordion]

PREDSTAVE