Pećina

Mjuzikl

Pećina

Premijera: 26. jun 2019.
Scena „Aleksandar Popović”, Sezona 2018/19.

Autorski tim:

Autor projekta, Kompozitor,  Autor songova: Ivan Ilić
Dramaturg, Ko-autor teksta:  Slobodan Obradović
Reditelj: Jana Maričić
Koreograf: Vladimir Čubrilo
Scenogaf: Jasmina Holbus
Kostimograf: Ivana Tomić
Video producent: Miomir Milić
Inspicijent: Goran Mladenović

Igraju:

Dušica Novaković – Holi
Ivan Jevtović – Viktor
Hristina Popović – Glava
Žarko Stepanov – Otac Gil
Jelena Ilić – Dipsi
Nikola Bulatović – Gospodin Siks
Mina Sovtić – Ana
Aleksandar Vučković – Džejk

Hor/Balet (Institut za Umetničku Igru):

Jovana Grujić – asistent koreografa
Katarina Bućić, Ana Bošković, Tijana Koprivica, Nađa Tomić, Bisera Dimčeva i Nikola Pavlović

Orkestar:

Ivan Ilić – Dirigent
Petar Radmilović – Bubnjevi
David Gegić – Bas Gitara
Stevan Milijanović – Klavir
Aleksandar Grujić – Klavijature
Vlastimir Bogosavljavić – Gitara
Novak Mijović – Truba
Nemanja Banović – Truba
Maksim Kočetov – Alt Saksofon
Ljubiša Paunić – Tenor Saksofon
Igor Ilić – Trombon
Ivan Platner – Bass Trombon

Mjuzikl Pećina je prvi domaći konceptualni mjuzikl.  Ovaj novi autorski mjuzikl kritički promišlja savremeno društvo i stavlja ga u kontekst Platonove alegorije Pećine.  Delo za svoj jezik bira neuobičajenu formu i koristi se različitim i višemedijskim sredstvima naracije kako bi u raznovrsnom sagledavanju tematika obuhvatilo iz što šire perspektive kompleksne protivrečnosti sveta u kom živimo.

Priča prati dvoje mladih, nasumično izabranih aktera, koji kroz niz peripetija i iskušenja otkrivaju sebe, svoje mesto u društvu i jedan novi, paralelni svet realnosti, dominacije, konzumerizma i kontrole. Njih sistem uvodi u očekivane kalupe, ali ih uporedo s tim prati i zahtev i želja za osvešćenjem i buđenjem.

Okupljeni oko ideje autora i idejnog pokretača projekta, kompozitora Ivana Ilića, koji je i autor stihova, režiju potpisuje Jana Maričić, dramaturg i ko-autor teksta je Slobodan Obradović, scenografiju je dizajnirala Jasmina Holbus a kostime Ivana Tomić. Koreografiju je osmislio Vladimir Čubrilo, a izvodi je 7 studenata Instituta za umetničku igru.  Video produkciju je uobličio Miomir Milić.

Glumački ansambl je sastavljen od već iskusnih izvođača mjuziklskih scena: Dušice Novaković, Ivana Jevtovića, Nikole Bulatovića, Žarka Stepanova, Jelene Ilić, Aleksandra Vučkovića i u svojoj prvoj žanrovskoj ulozi predstavlja Minu Sovtić. Posebno mesto u podeli zauzima i Hristina Popović koja se kao digitalni lik pojavljuje samo na ekranu.

Ovo delo nastaje kao ko-produkcijska saradnja dve ustanove kulture, Centra Beogradskih Festivala (CEBEF-a) i Ustanove Kulture Vuk Stefanović Karadžić (UK VUK), uz podršku Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI) i Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ-a), a izvešće se kao jedina premijera na ovogodišnjem BELEF-u.

Mjuzikl Pećina predstavlja centralni segment višemedijskog umetničkog projekta „Sve u svemu“ koji je ujedno i doktorski umetnički projekat na programu za Višemedijsku umetnost Univerziteta umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Svetozara Rapajića.

PREDSTAVE