POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE

Dečji pozorišni festival

POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE

O FESTIVALU

Gradska opština Zvezdara i Savet festivala sa ponosom najavljuju 15. jubilarno izdanje Dečjeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE  koji će pod sloganom „ODRASTANJE“ biti održan u Beogradu od 15. do 21. novembra 2018. godine.

Festival će biti svečano otvoren mini koncertom hora „Kolibri“ pod dirigentskom palicom Ljiljane Ranđelović u četvrtak, 15. novembra u 10 sati u foajeu Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

U takmičarskom programu 15. Zvezdarišta biće izvedeno 14 predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore,  u izboru selektora Željka Hubača, koje će se takmičiti za festivalske nagrade.  Festival će otvoriti predstava Modro blago (Crna Gora), a tokom šest festivalskih dana posetioci Zvezdarišta će moći da pogledaju predstave: Pitam se pitam koliko sam bitan (Srbija), Mačka u čizmama (Srbija), Tužni princ (Bosna i Hercegovina), Sve za ljubav (Srbija), Krickrac to sam ja/Črčke (Slovenija), Mačak i petao (Srbija), Vesela kuća (Srbija), Šporki Špiro i neposlušna Tonka (Hrvatska), Kaštanka (Hrvatska), Mobi Dik (Srbija), Epske igrice: Zidanje Skadra (Srbija), S razlogom (Hrvatska) i Džumbus (Slovenija).

O festivalskim nagradama, kao i svake godine, odlučuju dva žirija: Stručni žiri i Dečji žiri. Članovi Stručnog žirija 15. Zvezdarišta su: Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dramaturg, Diana Kržanić Tepavac, glumica i dramski pedagog i Branko Miloradović, pisac, reditelj i scenarista.

I ove godine u ulozi Dečijeg festivalskog žirija biće MALI POZORIŠNI EKSPERTI – deca-učesnici projekta koji od 2016. godine raste i razvija se uz podršku Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade – Asitež Srbija i stručno vođenje mladih pozorišnih profesionalaca okupljenih oko neprofitne pozorišne organizacije «Tri groša».

U Pratećem programu Zvezdarišta posetioce očekuje niz zanimljivih sadržaja u znaku odrastanja.

Članovi grupe Mali pozorišni eksperti će u okviru pratećeg programa festivala realizovati i radionicu vršnjačke edukacije o pozorištu „Lecture performance” sa ciljem da ukažu na značaj pozorišta za odrastanje dece i mladih i svojim vršnjacima približe svet pozorišnih umetnosti.

Rastu i razvijaju se i Zvezdarište i Asitež Srbije koji ove godine obeležavaju 15 godina rada i postojanja. U čast jubileja ove godine će u pratećem programu festivala biti priređena retrospektiva sa osvrtom na 15 godina festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE i 15 godina rada Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ SRBIJA, saradnju i zajedničke projekte. 

Odrastanje kao centralna tema ovogodišnjeg izdanja Zvezdarišta biće lajtmotiv Dečije konferencije pod nazivom ODRASTANJE UZ PRIRODU I PLANINARENJE na kojoj će članovi planinarske sekcije OŠ „Veljko Dugošević“ predstaviti svoje aktivnosti u prirodi i pozvati vršnjake, ali i roditelje i nastavnike, da više vremena provode u prirodi.

Za roditelje, vaspitače i nastavnike biće organizovano interaktivno predavanje/radionica ODRASTANJE UZ MUZIKU na kome će od muzičkog pedagoga Marijane Milošević Simić, dobiti informacije o uticaju muzike na senzorni, motorički, emocionalni i kognitivni razvoj, kao i smernice i uputstva za rad sa decom različitih uzrasta u cilju podsticanja zdravog rasta i razvoja.

Zvezdarište i ove godine sija u celom gradu: predstave će biti igrane na scenama Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, Pozorište lutaka „Pinokio“, Pozorišta „Pan teatar“, Pozorišta „Puž“ i Malog pozorišta „Duško Radović“, a ulaznice za sve predstave su besplatne.

S radošću vas očekujemo i nastavljamo da rastemo zajedno!

Savet festivala

REČ SELEKTORA

Odrastanje

Pre samo desetak godina iskazivali smo veliku zabrinutost za budućnost pozorišta za decu u Srbiji i regionu, a posebno se to odnosilo na lutkarsku scenu. Skromni budžeti, neinventivnost i odsustvo radoznalosti za estetska gibanja u Evropi, činili su festivalsku ponudu skromnom, a izuzeci koji potvrđuju pravilo čiinli su okosnicu većine regionalnih festivala.

Poslednje dve godine, uprkos nimalo boljem ekonomskom statusu teatara za decu, došlo je do nekih značajnijih pomaka koje bih želeo ovom prilikom da apostrofiram. Najpre, lutkarska scena: značajan uticaj osječke akademije, ali i uticaj neke nove generacije u poznatoj bugarskoj školi lutkarstva, u regionu su „rasplamsali“ raznovrsnost izraza na ovoj sceni, a pojava sve većeg broja predstava koje kombinuju lutkarsko i dramsko pozorište, što omogućuje značajan broj novih školovanih mladih glumaca, ali i novih dramskih tekstova, učinili su da za lutkarsko pozorište možemo reći kako je u posebnom usponu koji obećava.

Sa druge strane, dramski teatar za decu se značajnije posvetio mlađim tinejdžerima, što je proširilo tematske okvire u predstavama, koje postaju svedok vremena, tačnije svedoci odrastanja. Nema više apsolutne dominacije svojevrsnog akademizma u izrazu, autistične zatvorenosti u bajkoviti svet u koji se ponekad žanrovski interveniše na nivou dobrog gega, pikantnog štosa… Danas su sve češći pozorišni susreti sa ozbiljnim temama odrastanja u društvu u kojem su realni problemi vidljivi i najmlađima, problemi od kojih ih je teško zaštititi i najvećom roditeljskom ljubavlju.

Ovogodišnje Zvezdarište je, trudili smo se da to bude, dobar presek pozorišne produkcije u zemlji i regionu i reprezent svih onih kvalitativnih iskoraka koji nas hrabre.

Za takmičarski program 15. Dečjeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE, od ukupno 45 prijavljenih i pregledanih, izabrao sam sledeće predstave:

 1. Modro blago – tekst Stevan Koprivica po motivima romana Dušana Kostića, reditelj Staša Koprivica, JU “Gradsko pozorište”, Podgorica, Crna Gora
 1. Šporki Špiro i Neposlušna Tonka – tekst Olja Savičević Ivančević, reditelj Ivan Plazibat, Gradsko kazalište lutaka Split, Hrvatska
 1. Vesela kuća – tekst Stevan Pešić, reditelj Irena Tot, Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin, Lutkarska scena
 1. Pitam se pitam, koliko sam bitan – po tekstu Erlenda Lua dramatizaciju uradila Milena Depolo, reditelj Jana Maričić, Pozorište “Boško Buha”, Beograd
 1. Kaštanka – tekst Petra Mrduljaš, reditelj Vjera Vidov, Kazalište Virovitica, Hrvatska i Kazalište lutaka Zadar, Hrvatska
 1. Džumbus – tekst Peter Kus i Nana Milčinski, reditelj Peter Kus, Zavod Kuskus, Slovenija
 1. S razlogom – tekst Morana Dolenc i glumci, reditelj Morana Dolenc, Kazališna družina Pinklec i Lutkarska organizacija koju fakat trebamo LOFT, Zagreb, Hrvatska
 1. Sve za ljubav – tekst Stevan Pešić, po motivima romana “Velimir i Bosiljka” Milovana Vidakovića, reditelj Vladimir Lazić, Pozorište lutaka “Pinokio”, Beograd
 1. Krickrac to sem jaz!/Črčke – Autorstvo i koncept Katja Kähkönen, Mateja Ocepek, Katja Povše, Sanja Tropp Frűhwald, Režija i koreografija Katja Kähkönen, Sanja Tropp Frűhwald, Plesni teatar Ljubljana, Slovenija
 1. Mačka u čizmama – tekst Branislav Milićević, reditelj Slobodanka Aleksić, Pozorištance “Puž” Beograd
 1. Tužni princ – tekst Predrag Bjelošević, reditelj Bisera Kolevska, Dečje pozorište “Republike Srpske” Banja Luka, Bosna i Hercegovina
 1. Mobi Dik – tekst Dimitrije Kokanov po motivima romana Hermana Melvila, reditelj Snežana Trišić, Malo pozorište “Duško Radović”, Beograd
 1. Mačak i petao – tekst Branko Ćopić, adaptacija i režija Aleksandar Maletin, “Pan pozorište” Beograd
 1. Epske igrice: Zidanje Skadra – dramatizacija i režija Anđelka Nikolić, dramaturgija Olga Dimitrijević, Umetnička grupa Hop.La! Beograd

U Beogradu,  2018.g.

Selektor
Željko Hubač

PREDSTAVE