REZONANCA

MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA MAJE ĐURIČIĆ

REZONANCA

Izložba je intstalacija u prostoru koja se sastoji od 8 slika
Tehnika slika: ulje na platnu i ulje na papiru), skulpture u prostoru i zvuka

28.06.-01.07.2018. – Scena „Kult“
Otvaranje izložbe 28.08. u 19 časova

[vc_tta_accordion style=“modern“ shape=“square“ color=“turquoise“ c_icon=“triangle“ active_section=“1″ no_fill=“true“ collapsible_all=“true“]

Od pitagorejaca, preko budističkih filozofa do psihoanalitičkog pristupa Karla G. Junga, ljudi su se stolećima bavili vibracijama kojima je naše telo protkano i koje ga čine živim, duhovnim, mentalnim i emotivnim bićem. Te vibracije obuhvataju od kvantnog, preko atomskog do molekularnog nivoa sva talasna i elektromagnetna zračenja koja nas prožimaju svakodnevno, a da većine nismo ni svesni. Zvučni talasi su deo jedinstva kvantnog i elektromagnetnog sveta. Oni su „opipljiv“ oblik frekvencija koje naše biće otkriva čulima i uvodi u svoj sistem. Jedan od najuticajnijih mada najmanje „opipljivih“ oblika vibracija jesu emocije koje mrežom svojih elektromagnetnih impulsa formiraju i oblikuju naš svakodnevni život.

Simboličnim prikazivanjem tela kao rezonantne kutije koja prepoznaje i odašilje frekvencije naših emotivnih i psihičkih procesa, autorka istražuje njihove razlike u vizuelnom izrazu. Telo je ogledalo svesti, odgovor na procese, delanja i želje. Pokret je manifestacija emotivnog stanja i način je komunikacije. Svaki deo tela ima svoju funkciju, svaki organ svoju ulogu, a celina i melodija funkcionisanja ovog mehanizma harmonija su čovečnosti. Šta bi se desilo kada bi usnažnom naletu emocija čovek ostao bez kože? Slike su postavljene hronološkim redom, što dodatno ukazuje na brze i ne-linearne promene emotivnih stanja. Svaka slika je nastajala spontano, poput romana toka svesti, kao refleksija određenog psihološkog procesa, bez prethodno razvijene ideje i koncepta. Nazivi slika su nastajali retrospektivnom opservacijom.

[/vc_tta_accordion]

PREDSTAVE