Žuti, Beli i Zeleni Bolero

TRIPTIH BOLERO – OMAŽ DUŠKI SIFNIOS

Žuti, Beli i Zeleni Bolero

Premijera: 28. jun 2019. u 19 časova
Scena „Aleksandar Popović”, Sezona 2018/19.

Zeleni Bolero
koreograf: Loran Zahar
izvođači: Luka Stojković, Marija Tomić, Bisera Dimčeva, Nađa Tomić, Petar Božović, Manja Pavićević, Ana Bošković

Loran Zahar je rođen u Budimpešti. Diplomirao je 1989. godine na Talentum Hungarian Music and Folkdance Academy. Po završetku studija pridružuje se Budapest dance company, mađarskoj folklornoj kompaniji. Radio je osam godina u Budimpešti a nakon toga u Holandiji sa Djazzex dance company i Danceworks Roterdam. Po završetku plesne karijere fokus stavlja na koreografisanje i pedagogiju. Koreografisao je za Budapest dance theatre, Inversedance – Fodor Zoltan company, Central Europe Dance Theatre, PR-Evolution, BalletJazz Art, Codarts Roterdam Dance Academy, Zürcher Hochschule der Künste, BaDora Dance Company, Ballet Debrecen i Ballet Pecs itd. Kao profesor savremene igre često gostuje na evropskim i azijskim akademijama i plesnim kompanijama.

Beli Bolero
koreograf: Merav Dagan
izvođači: Katarina Bućić, Anđelija Jovanović, Alisa Oravec, Tijana Koprivica, Katarina Ilijašević, Natalija Jovanović, Nina Pantović, Jovana Grujić 

Merav Dagan je koreograf, performer i instruktor plesa i joge. Diplomirala je na Muzičkoj i plesnoj akademiji u Jerusalimu, a sada je student magistarskih studija na interdisciplinarnom umetničkom programu Univerziteta u Tel Avivu. Merav je bila stipendista DanceVE-a na ImPulsTanz festivalu u Beču. Radila je sa raznim koreografima i rediteljima u Izraelu i nastupala je na festivalima i pozorištima širom sveta. Njen rad je predstavljen u Izraelu i inostranstvu na platformama kao što su Stockholm Fringe Festival (2017), Diversia festival Kostroma – Rusija (2017),  Intimadance festival, MacholAcher (drugi ples) festival (2012), Shades in Dance festival (2013), A-Genre Festival (2014), Acco International Fringe Festival (2015) Curtain up festival (2016) i Diver festival (2018). Merav je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Acco Theatre Festivalu 2012. za ulogu u emisiji Maraton Aharone Israel. Kao koreograf je osvojila prvu nagradu u Shades in Dance Festival with the piece za komad I Can See Them Coming i drugo mesto na takmičenju koreografije Gertrude Kraus sa solo Miav. Merav je ko/kreator i izvođač u Tonic Clonic, multidisciplinarnom muzičkom projektu koji kombinuje pop-rock punk psihodeličnu muziku sa plesom, performansom i video umetnošću.

 

Žuti Bolero
koreograf: Mbulelo Ndabeni
izvođači: Jovana Grujić, Bisera Dimčeva, Nikola Pavlović, Katarina Bućić, Natalija Trifunović, Alisa Oravec, Elise Ferson, Tijana Koprivica
kompozitor: Ivica Stjepanović

Rođen je 1984. godine u Ugie, Južna Afrika. Mbulelo Ndabeni je londonski igrač, koreograf, pedagog, osnivač i direktor Mbulelo Ndabeni / N’da dance Company. U svom radu Mbulelo kombinuje savremeni i južnoafrički ples. Radio je u Kejptaunu, londonskom Studio Centru, Baletskoj akademiji u San Francusku i Kaatsbaan u Njujorku. Nastupao je sa kompanijama kao što su: Rambert, Henri Oguike, Merce Cunningham, Itzik Galili, Mark Baldwin and Christopher Bruce, Matthew Bourne’s Swan Lake, Cape Town City Ballet ‘Veronica Peaper, Sean Bovim and Rudy Van Danzig’, Cape Dance Company ‘Christopher Huggins’, Company Chameleon ‘Anthony Missen’, Longborough Festival Opera ‘Didy Veldman’ i Company Wayne McGregor. Time je stekao dragoceno iskustvo i veštine tokom višegodišnjeg rada sa najboljim britanskim plesnim kompanijama i organizacijama, uključujući Royal Shakespeare Company kao i mnogim nagrađivanim međunarodnim umetnicima poput Black Mambazo i Goshka Macuga.

Kao pedagog, Mbulelo Ndabeni je radio u Londonskoj školi savremenog plesa, AkomaAsa Akademiji izvođačkih umetnosti, Artistry Youth Dance, The Place CAT, Rambert Dance Company, Henri Oguike Dance Company, Takao Takase Dance School Tokyo, Rambert Summer Schools i u mnogim drugima. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Na sceni Aleksandar Popović Ustanove kulture Vuk Stefanović Karadžić, 28. juna ove godine u 19.00 časova, biće izveden novi projekat Instituta za umetničku igru.

Triptih obojen osnovnim bojama zastava zemalja iz kojih potiču autori Mbulelo Ndabeni (Južnoafrička Republika), Merav Dagan (Izrael) i Lorand Zahar (Mađarska) je svojevrsno odavanje počasti srpskoj prima balerini apsoluti jugoslovenskih i svetskih plesnih scena Duški Sifnios, neponovljivoj Melodiji Bolera Morisa Bežara.

Inspiiraciju za svoj Bolero namenjen Duški Sifnios, Bežar je dobio kada je mladu srpsku balerinu video kako izlazi iz mora duge mokre kose. Taj Bolero koji je Bežar koreografisao za neponovljivu Dušku Sifnios postao je kultni balet XX veka.

Izazov za dijalog s magičnom muzikom kompozitora Bolera, Morisom Ravelom, autori su prihvatili, i svako od njih ponaosob, tragajući  za načinom kako da izrazi sopstveno emotivno plesno tumačenje melodije koja se otima i izvija iz sugestivnog sveobuzimajućeg ritma, stopili u jedinstvo suprotnosti, TRIPTIH Žuti Beli Zeleni Bolero.

Bolero, nastao na muziku komponovanu specijalno za rusku balerinu, članicu trupe Ruski balet Sergeja Đagiljeva, lepoticu Idu Rubinštajn, postao je neodoljivi mamac mnogim koreografima i igračima, sve do danas.

Zvučna podloga satkana od istovetnih ritmičnih udara neprestano ponavljanih, ali uvek na drugi način akcentovanih, u kojima se naslućuje sveto trojstvo španske folklorne tradicije (Moris Ravel, francuski kompozitor, rođen u Baskiji), stakato potpetica, kastanjeta i pljeska dlanovima, inicijator je i ravnopravan sudeonik u igri, spoju jakih emocija i pokreta amalgamisanih magičnim zvukom Bolera, Bolera koji je metafora muzike i plesa istovremeno

Najpoznatija klasična verzija Bolera je ona koju je sačinila Bronislava Nižinski, a najsuptilnija, najsugestivnija i najpopularnija ona koju je sačinio Moris Bežar.

Reminiscensiju ritma, melodije, pokreta, uhvaćenih intuicijom, ukroćenih talentom obojenih bojama svog porekla, sećanja i slutnje, autori i igrači  IUI Transition Dance Company i studenti Instituta za umetničku igru, posvećuju uspomeni na jednu od najtalentovanijih klasičnih balerina i igračica savremenog plesa, Duški Sifnios.

Istovremeno troje rasnih umetnika, koreografa, različitog porekla, različitog senzibiliteta, stasalih na različitim tradicijama različitih jezika i religija, Mbulelo Ndabeni, Merav Dagan i Lorand Zahar svojom vizijom Bolera odaju počast i zemlji svog  porekla, čijim bojama su obojili ovaj triptih.

Melodija Duške Sifnios postala je zauvek sinonim Ravelovog Bolera, i nezaboravna oda nepatvorenoj, čednoj erotici.

Institut za umetničku igru iz Beograda je osnovan 2014. Godine. U okviru Instituta su akreditovani prvi studijski programi na osnovnim i master studijama koji studentima pružaju školovanje u oblasti visoko profesionalne umetničke igre (klasičan balet, savremena igra, scenska narodna igra i muzika), koreografje i baletske pedagogije. Studijski programi na Institutu su utemeljeni na savremenom konceptu i vode ga istaknuti profesori iz Srbije kao i profesori sa Triniti Laban Konzervatorijuma iz Londona.

Institut za umetničku igru organizuje osnovne i master akademske studije iz oblasti umetničke igre. Nakon završenih osnovnih studija student stiče zvanje Dramski i audiovizuelni umetnik, dok se nakon master studija dobija zvanje Master dramski i audiovizuelni umetnik.

Studijski program na osnovnim studijama je sastavljen od obaveznih i izbornih predmeta. Obavezni predmeti osposobljavaju studente da savladaju klasične i savremene plesne metode, daju teorijsku podlogu studentima da se upoznaju sa osnovnim principima estetike i psihologije umetnosti i pružaju osnovna znanja iz oblasti klasične i savremene koreografije.

Pored umetničkih predmeta, studenti izučavaju engleski i još jedan strani jezik po izboru kao i predmete vezane za marketing, organizaciju i menadžment u umetničkoj igri koji ih osposobljavaju da u budućnosti sami mogu da pribavljaju finansijska sredstva, organizuju, i izvode scensko izvođačke projekte.

Nastava se izvodi u skladu sa najsavremenijim metodama i odvija po pravilima evropske komisije za proveru kvaliteta visokoškolskih programa što omogućava ovom programu da bude međunarodno priznat, odnosno da obezbedi dalju prohodnost našim diplomcima.

Na Institutu se realiziju dva Master studijska programa: Umetnička igra i Master studije plesnog performansa – IUI Transition Dance Company.

Master studijski programi imaju za cilj da omoguće studentima školovanje na višem akademskom nivou u oblasti visoko profesionalne umetničke igre, umetničke i kulturne produkcije, kao i da osposobe studente za kvalifikovan rad u kulturnim institucijama na poslovima umetničkog rukovođenja i upravljanja umetničkom produkcijom. Cilj studijskih programa je usmeren ka unapređenju znanja i stečenih umetničkih veština i metoda na osnovnim akademskim studijama i ostvarivanju visokih umetničkih rezultata, a zatim i procesima kulturnog razvoja, kao što je planiranje javnih kulturnih delatnosti i sl. Na Institutu će se od školske 2019/20. realizovati akreditovane Doktorske studije Umetnička igra i performans. Ovaj studijski program traje tri godine, nakon čega se stiče zvanje Doktor umetnosti – dramske i audiovizuelne umetnosti. Ishod procesa učenja na Institutu za umetničku igru je obrazovan student koji poseduje aktivna umetnička i teorijska znanja, veštine i sposobnosti da obavlja javnu, kolektivnu i individualnu kulturno-umetničku delatnost.

PREDSTAVE