АЛАН ЕЈКБОРН: "ДОБРИ УЈКИЦА"

Режија: Стефан Саблић

Улоге:

Небојша Љубишић- Вал
Тамара Драгичевић - Саша

Тања Пјевац – Кло 
Јелисавета Сека Саблић – Шармеин

Марко Николић –Ешли

 

Превео: Стефан Саблић
Сценограф: Дарко Недељковић
Костимограф: Зора Поповић
Организатор: Олгица Стошић
Мајстор тона: Петар Калинић
Мајстор светла: Миломир Ђувер
Инспицијент: Душко Ашковић
Гардеробер: Марта Наранчић
Реквизитер : Милена Масларевић
Шминкер : Милица Мандопарић

Господин Вал, кога сви зову ујка Вал (тумачи га Небојша Љубишић), највероватније човек из дубоког подземља, већ у поодмаклим годинама заљубљује се у веома младу девојку са села, Сашу (игра ју млада Тамара Драгичевић). Она га очарава својом спонтаношћу, шармом, чедношћу па и лепотом. Покушава да избрише своју прошлост и пређе у свет поштења, часности и племенитости али она се мења...

Славни британски драматичар Алан Ејкборн ову је црну комедију написао 2003. године, а у Србији ће по први пута бити изведена управо 13. априла у Установи културе „Вук Караџић“. Ова „савремена морална алегорија“, како су је окарактерисали британски позоришни критичари, говори о превари и претварању, о сукобу наивности руралне и искварености градске средине и о својеврсном губитку личног идентитета. Истовремено, овај је комад прожет специфичним британским хумором који се огледа и у врхунским споредним ликовима које ће у српској верзији драме тумачити Тања Пјевац као Сашина полусестра Кло, Сека Саблић као дизајнерка ентеријера сумњиве прошлости Шармеjн и Марко Николић као бивши полицајац Ешли.

„У овој драми сам препознао причу и ликове који чине нашу стварност, све нам је блиско, препознатљиво и „нормално“. Ово је прича о девојци која бира пут којим се све лако добија: посао, скупе ствари, добра забава. То је свет у који она верује. Само треба да буде љубазна, да се дружи, да припада понеком богатом старцу. Девојка са села, веома брзо, у великом граду проналази свога „ујкицу“ али и ујкица, који је део подземља, проналази њу са намером да је регрутује у свој бизнис. Међутим прича се одвија неочекивано...", каже редитељ представе, Стефан Саблић.

Критика представе (Горан Цветковић, РАДИО БЕОГРАД2)