SHOWCASE – Sanjanje umetničkog sna

Institut za umetničku igru

SHOWCASE – Sanjanje umetničkog sna

O događaju

Na Velikoj sceni Aleksandar Popović Teatra Vuk 1. decembra 2019. godine s početkom u 20.00 časova premijerno će biti izveden plesni projekat SHOWCASE – Sanjanje umetničkog sna kojim će Institut za umetničku igru, prva i jedina visokoškolska institucija iz oblasti umetničke igre u Srbiji obeležiti pet godina od osnivanja.
SHOWCASE čini izbor najboljih radova gostujućih koreografa i studenata Instituta za umetničku igru. Program je osmišljen kako bi predstavio raznovrsnost raličitih praksi u okviru kojih se obrazuju studenti: klasičan balet, savremena igra, narodna igra i muzika, performans i film.
Svoje koreografije predstaviće balet majstor Bahram M. Juldašev, Lorand Zachar (Mađarska), Dagmar Dachauer (Austrija) i studenti Katarina Stojković, Katarina Ilijašević, Nikola Pavlović, Luka Stojković, Tamara Ljesar, Nikola Korać, Sandra Milošević, koje će izvesti kompanija Balet mladih, Transition Dance kompanija i studenti svih godina i odseka.

O Institutu za umetničku igru

O Institutu za umetničku igru Dekan i osnivač Prof. dr Vladimir Tomašević kaže:
Pre nekoliko decenija, rodilo se nešto kao ideja o stvaranju visokoškolske ustanove koja bi se bavila umetničkom igrom u našoj zemlji. Ideje imaju mnogi. Ideje se rađaju često.
Tačno pre sedam godina, u našem kolektivu, rođena je upravo ideja o stvaranju već pomenute visokoškolske ustanove, koja bi se bavila, kao što je već rečeno, umetničkom igrom.
Ipak, ono po čemu se ovaj kolektiv izdvaja, upravo je stvaralačka energija koja je prisutna, svih ovih godina i koja kao takva, uspešno želje pretače u realnost. Naime, pre pet godina je osnovan Institut za umetničku igru. Institut je akreditovao svoje prve akademske studijske programe već 2016. godine, na osnovnim i na master studijama. Smerovi klasičnog baleta, savremene igre, baletske pedagogije i koreografije koji su tada započeti, danas uspešno dopunjavaju i kolege scenske narodne igre.
U godini kada slavimo naš peti rođendan, u već zavidnoj širokoj lepezi formalnih visokoškolskih studijskih programa, ubrajamo, i novoakreditovani studijski program doktorskih studija iz umetničke igre i performansa.
Pletora umetničkih dostignuća, naučnih radova, organizovanja konferencija, skupova i raznih okruglih stolova, upotpunjava, takođe, veliki broj aktivnih projekata sa drugim akademijama, fakultetima kao i ustanovama kulture, širom Evrope i Afrike.
Pred vama se nalazi program koji pruža samo jedan kratak uvid u sav naš trud i entuzijazam ali pre svega vredan rad, koji stoji iz onoga što danas već doživljavamo, samo kao dobar početak jednog umetničko – intelektualnog pohoda, kome će cilj biti da stvara nove umetnike, širom sveta, a koji nosi naziv – Institut za umetničku igru.
Na Institutu se podstiče razmišljanje i neguju se autorske ličnosti.

Premijeri SHOWCASE prisustvovaće Tony Thatcher rukovodilac master akademskog studijskog programa Koreografija Konzervatorijuma za muziku i ples Trinity Laban iz Londona, Adrien Feix ataše za kulturu i direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, koji je podržao dolazak koreografkinje Dagmar Dachauer, dr Anton Andonov, koreograf i rukovodilac katedre za koreografiju bugarske narodne igre na Akademiji muzičke, plesne i likovne umetnosti iz Plovdiva, Žorž Draušnik savetnik upravnika Hrvatskog narodnog kazališta za muzički program u Varaždinu i drugi.
Ulaz za publiku je slobodan, broj mesta ograničen.

PREDSTAVE